HOGYAN TUDOD ÉRTÉKESEBBÉ TENNI INGATLANODAT?

Ingatlan eladása előtt, mint ingatlan értékbecslő, vagy mint ingatlan tanácsadó keresnek meg az ügyfeleim. Az általam meghatározott becsült érték alapján fogják az ingatlanukat kínálni az ingatlanpiacon. Fontos tanácsokkal látom el őket a sikeres, stresszmentes, eredményes ingatlan eladás érdekében.

Végső Balázs

3 perc

Az ingatlan értékének meghatározásakor az alábbi tényezőket is figyelembe veszem:

Vannak adottságok, melyeken nem tudunk változtatni, ilyen például az ingatlan elhelyezkedése, annak szűkebb és tágabb környezete, lokációja, szomszédsága.

Fontos az ingatlan megközelíthetősége, tömegközlekedés közelsége, a parkolási lehetőségek.

Az ingatlan tájolása, benapozottsága nem csak a jobb közérzet, de a fűtésszámla szempontjából is jelentőségteljes lehet. 

Fontos szempont, hogy miből épült az épület, van-e rajta hőszigetelés, és ha igen, akkor milyen típusú és mekkora vastagságban.

Nagyon sokat számít, hogy a nyílászárók korszerűek-e, vagy amennyiben még hagyományos fa szerkezetűek, akkor a szükséges felújításokat, korszerűsítéseket elvégezték-e rajtuk.

Nem elhanyagolható az ingatlan fűtési rendszere, illetve, hogy rendelkezik-e az ingatlan valamilyen megújuló energiával (hőszivattyús rendszer, napelem, napkollektor).

A tető szerkezete, fedése amennyiben rendben van és még évekig nem kell hozzányúlni, nem csak megkönnyíti az esetleges értékesítést, de jelentős értéknövelő tényezőként bír a jelenlegi árak mellett.

Egy parkosított, füvesített, akár fúrt kúttal és öntöző rendszerrel is ellátott kert, komoly értéknövelő tényezőnek számít.

Az ingatlanodat értékesebbé teheted:

Legyen rend és tisztaság az ingatlanban, ház esetén az ingatlan körül az udvaron is.

A bejárati ajtó körül is legyen rend és tisztaság.

Az ingatlanról készített minőségi, tetszetős fényképekkel .

Mivel eladás esetén a legfontosabb az érdeklődő első benyomása, hassunk a vevő minden érzékszervére. Legyenek a terek világosak, a színek harmonikusak, legyen a látvány esztétikus. Sokat segít az ingatlan bemutatása előtti szellőztetés, esetleges finom illatok biztosítása az ingatlanban (kávé, süti, pogácsa), ne legyenek kellemetlen szagok.

 Zárjuk ki a zavaró zajokat, amennyire csak lehetséges (zárjuk el a hangosan ugató kutyát, kapcsoljuk ki a TV-t).

Javaslom továbbá a home staging-et (otthon színpadra állítása), vagyis az ingatlan felkészítését. Ezzel a felkészítéssel az ingatlan eladhatóbbá válik, magasabb áron lehet az ingatlant értékesíteni, az ingatlan ezáltal kiemelkedik a tömegből, sokkal több emberhez jut el.

Ebben, aki igazán a segítségetekre tud lenni Miskolc és vonzáskörzetében, a Favalli Otthonszépítő Stúdió.